Eğitmen Kadromuz

- Prof.Dr. Saim BOZTEPE

- Prof. Dr. Uğur ZÜLKADİR

- Prof. Dr. Yılmaz BAHTİYARCA 

NOT:

Bu eğitim Üniversitemiz ile Ziraat Bankası arasında imzalanan protokolle Ziraat Bankası Genç Çiftçi Kredi Paketine (500.000 TL'ye kadar) başvuracak kişilerden bankanın talep ettiği mesleki eğitimi almış olmak şartına istinaden hazırlanmıştır. Eğitimi almış olmak krediye başvurabilmek için önkoşul olup kredi başvurusunun onaylanması Bankanın insiyatifindedir.

 

Programın Amacı

En büyük süt üretim kaynağı sığırlardır. Gelişmiş ülkelerde tüketime sunulan sütün nerdeyse tamamı sığırlardan elde edilmektedir. Bu koyun ve keçilerden süt üretilmiyor anlamına gelmez. Zira çok yüksek verimli koyun ve keçi ırklarından süt üretilmektedir. Türkiye’de de üretilen yaklaşık 22-23 milyon ton sütün %90’ a yakın kısmı sığırlardan elde edilmektedir. İçme sütü ya da süt ürünleri üretiminde halkın ihtiyaçlarının karşılanmasında süt sığırcılığı vazgeçilmez hayvancılık sektörlerinden biridir. Süt sığırcılığının geleneksel yöntemlerle yapılması karlılığı ciddi oranda azaltırken, bilimsel esaslara göre yapılması ise artırmaktadır. Bu nedenle alandaki bilimsel yenilikleri ve teknikleri öğrenmek ve uygulamak büyük önem arz etmektedir. Türkiye gibi ekonomisi dış güçlerin müdahalelerine maruz kalan ülkelerde, bu ticari faaliyetin kurallara uygun yapılması sürdürülebilirliğin ön şartıdır. Bir diğer önemli konu hastalıkların denetimidir. Hastalık denetimi yapılamadan hayvancılık yapılamaz. Hayvan besleme diğer hayati konulardan biridir. Burada da en ekonomik verim seviyesinin belirlenerek faaliyetin bu seviyeye uygun yürütülmesi gerekir. Yani bir işletme 30 kg süt verim ortalamasında kar elde edebilirken, ortalamayı 40 kg’a çıkarma gayret ya da arayışları karlı olmayabilir. 10 kg verim artışı için yapılacak masraflar (yem, yem katkıları, veteriner hizmet giderleri gibi) elde edilen artış geliriyle karşılanamayabilir. Zira bir ilke olarak hayvanlarda verim arttıkça çevreye karşı koyma kabiliyeti azalır. Bir başka konu ırk seçimidir ki Türkiye’de uzun yıllardır yetiştiriciliği yapılan Siyah Alaca (Holştayn), İsviçre Esmeri (Montofon), Simmental, Jersey gibi temayüz etmiş ırklar mevcuttur. Daha doğrusu bu ırklarla ilgili Türkiye’nin yeterli tecrübesi vardır. Bir diğer önemli konu döl verimidir. Verimi yüksek ırklarla çalışanlar genellikle döl almada sıkıntı yaşamaktadırlar. Çok defa tohumlandığı halde gebe kalmayan hayvanların sayısı azımsanmayacak seviyededir. Buna bağlı diğer önemli bir konu da zor elde edilen buzağılarda meydana gelen kayıplardır. Türkiye’de ciddi miktarda buzağı kaybı söz konusudur. Bir diğer önemli konu, bu sahada çalıştırılacak eğitimli işçi ve teknik eleman problemidir. Belki de bunların hepsinden önemli bir konu da üretilen sütün pazarlanmasında yaşanan sıkıntılardır.

Bu benzeri gerekçelerle süt sığırcılığı yapacak müteşebbislere bu konular hakkında yeter seviyede bilgi donanımının verilmesi gerekmektedir.

 

Eğitimin İçeriği

Süt sığırcılığı hakkında genel bilgiler, süt sığırcılığına uygun sığır ırkları, Süt sığırcılığına uygun barınaklar ve tamamlayıcı yapılar (yem deposu, sağımhane vs), Süt sığırcılığında mekanizasyonun yeri ve önemi, Süt sığırlarının yem ve bakım istekleri, Damızlık hayvan yetiştiriciliği, Buzağıların bakım ve beslenmesi, Rasyon hazırlamayla alakalı bilgiler, Yem bitkileri üretimi, silaj yapımı ve yem muhafaza yöntemleri, Kızgınlık ve tohumlamaya ait bilgiler, gebe hayvanlarda bakım ve besleme, Sığırlarda hastalıklar, Buzağılarda görülen hastalıklar, parazit mücadelesi, Tırnak bakımı ve topallığın önlenmesine yönelik tedbirler, sağım ve mastitisle ilgili bilgiler şeklinde özetlenebilir.

 

Eğitim Konu Başlıkları

  1. Sütçü sığır ırkları
  2. Sığır Barınakları ve Tamamlayıcı Yapılar
  3. Süt Sığırcılığında Mekanizasyon ve Önemi
  4. Yem, yemleme, rasyon hazırlama, kaba yem üretimi ve muhafazası
  5. Üremeye Ait Bilgiler ve Tohumlama
  6. Gebelik ve Doğum
  7. Sığırlarda yaygın görülen hastalıklar
  8. Tırnak bakımı ve Topallık, Topallığa bağlı ekonomik kayıplar
  9. Parazit Mücadelesi ve Aşılama
  10. Sağım ve Mastitis
  11. Sütün depolanması ve muhafazası

 

Kimler Katılabilir

Süt sığırcılığı alanında

Kendi işini kurmak isteyen girişimciler

Süt sığırcılığına gönül veren müteşebbisler

Zooteknist ve Veteriner Hekim, Tekniker, Tesnisyen, Sermayedarlar

Arazisini hayvancılıkla değerlendirmek isteyen çiftçiler

Yenilikçi hedeflerle rekabet gücünü artırmak isteyen tarım işletmecileri

Çalıştıkları kurumlarda yenilikçi atılımlarla fark yaratmak isteyenler

 

EĞİTİM SÜRESİ/ŞEKLİ:

  • Eğitim programı  12 saatten oluşmaktadır.

  • Eğitim programı  UZAKTAN EĞİTİM  yöntemiyle yapılmaktadır.

  •  

BU EĞİTİM PROGRAMI KESİNLİKLE İŞ GARANTİSİ VERMEZ, KİŞİSEL VE MESLEKİ GELİŞİM AMAÇLIDIR , HERHANGİ BİR ÜNVAN VEYA MESLEK STATÜSÜ VERMEZ.

 

Not: UZAKTAN OFFLİNE EĞİTİMLERDE GENEL KABUL OLARAK 1 DERS SAATİ MİNUMUM 15 DAKİKA VE MAKSİMUM 25 DAKİKADIR.

 

EĞİTİM ALMA SÜRECİ NASIL İŞLER?

  1. - Eğitim almak isteyen katılımcı web sitemize üye olur. Üyelik esnasında tüm bilgilerini doğru ve eksiksiz girmesi gerekmektedir.

  2. - Üye girişi yaptıktan sonra eğitim detaylarına gelir ve "KESİN KAYIT" butonuna tıklar. Ödeme işlemini kredi kartınızla taksitli olarak yapabileceğiniz gibi Havale/EFT seçeneğini seçerek de yapabilirsiniz.

  3. - Ödemeniz mesai saatleri içerisinde onaylanır ve kaydolduğunuz eğitim adınıza tanımlanır.

  4. - Eğitim adınıza tanımlandıktan sonra ne zaman eğitim videolarını izlemek isterseniz web sitesinin üst kısmından Portala Giriş Butonu ile Üye Girişi yaparak izleyebilirsiniz.

  5. - Eğtim videolarımızda herhangi bir zaman veya izleme sınırı yoktur. İstediğiniz zaman, bir yıl içerisinde istediğiniz kadar izleyebilirsiniz.

6- Eğitim videolarının %90'ı izlendikten sonra sınav sistemi otomatik olarak aktif olur ve sınav yapabilirsiniz.  

Eğitime kesin kayıt yaptırdıktan sonra dersleriniz tanımlanmakta ve BİR YIL'a  kadar zaman eğitimi izleyebilmektesiniz

EĞİTİMİNİZİ 1 YIL İÇERİSİNDE TAMAMLAMANIZ GEREKMEKTEDİR. AKSİ TAKDİRDE BELGELENDİRME YAPILAMAMAKTADIR.

 

 

 

GENÇ ÇİFTÇİ KREDİSİ HAKKINDA

Tarım alanındaki genç girişimci sayısının artırılması, gençlerin tarımsal üretime yönelik yatırımlarının ve faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla genç çiftçilerimize 500.000 TL’ye kadar sunulan Ziraat Bankası kredisidir.

ÖZELLİKLER

Süt hayvancılığı, besicilik, arıcılık, et tavukçuluğu, serada sebze üretimi, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği kapsamında;

  • Canlı hayvan alınmasına
  • Basit sera yapımına yönelik inşaat harcalamalarına
  • Faaliyet konunuzla ilgili makine ekipman alınmasına (traktör hariç)
  • Kiralık işletmeler için kira ücretine
  • Faaliyet konunuzla ilgili işletme giderlerine

yönelik ilgili kredi ürünlerinden faydalanabilirsiniz.

Koşullarınız ile üretim yaptığınız konu uygunsa ve ilgili yılda yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı’nda yer alan kriterleri sağlıyorsanız, sübvansiyonlu kredi uygulamaları kapsamında, düşük faizli kredi imkânından yararlanabilirsiniz.

 

KADIN ÇİFTÇİ KREDİSİ HAKKINDA

Tarım alanındaki kadın girişimci sayısının artırılması, kadınların tarımsal üretime yönelik yatırımlarının ve faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla kadın çiftçilerimize 500.000 TL’ye kadar sunulan Ziraat Bankası kredisidir.

ÖZELLİKLER

Süt hayvancılığı, besicilik, arıcılık, et tavukçuluğu, serada sebze üretimi, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği kapsamında;

  • Canlı hayvan alınmasına
  • Basit sera yapımına yönelik inşaat harcalamalarına
  • Faaliyet konunuzla ilgili makine ekipman alınmasına (traktör hariç)
  • Kiralık işletmeler için kira ücretine
  • Faaliyet konunuzla ilgili işletme giderlerine

yönelik ilgili kredi ürünümüzden faydalanabilirsiniz.

Bunlar İlginizi Çekebilir